TYÖ JATKUU

Pohjoiskarjalaiset reserviupseerit! Kiitän teitä luottamuksesta aloittaessani Pohjois-Karjalan reserviupseerien puheenjohtajana vuoden 2007 alusta. Miehet vaihtuvat - työ yhteisen aatteen hyväksi jatkuu.
Viime vuosi oli Reserviupseeriliiton juhlavuosi liittomme täyttäessä 75 vuotta. Vuosi oli juhlava monine tapahtumineen ja se huipentui elokuussa Haminan näyttävään pääjuhlaan. Rauhanturvaajat juhlivat 50-vuotista Suezilta alkanutta ja edelleen arvostettua taivaltaan. Kun maailman tapahtumia seuraa, näyttää siltä, että rauhanturvaajia tarvitaan jatkossakin maailman eri kolkilla riehuvissa levottomuuspesäkkeissä. Tällä hetkellä suomalaisten rauhanturvaajien pääjoukko on Balkanilla, Afganistanissa ja Libanonissa. Tervehdin näin vuoden aluksi reserviupseerien puolesta kaikkia maailmalla olevia barettiveljiä.
Kuluva vuosi on Suomen itsenäisyyden juhlavuosi. Toivottavasti valtiojohtomme juhlii itsenäisyyttämme myös kansan parissa eikä juhlavuodesta muodostu liian elitististä.

 Naapurimaamme päämies Vladimir Putin kommentoi helmikuun alussa Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä vuosittaisessa lehdistötilaisuudessa Moskovassa. Kommentoinnissa ei sinänsä ollut mitään uutta eikä ihmeellistä. Kysymyksen esitti suomalainen Helsingin Sanomien toimittaja ja Putin vastasi siihen spontaanisti ja odotetulla tavalla. Putinin sanoin Suomen mahdollinen jäsenyys Natossa ei olisi hyväksi Venäjän ja Suomen suhteille. Putin korosti, että valinta kuuluu kuitenkin Suomen kansalle. Putinin mukaan sotilasliitoista ei ole torjumaan 2000-luvun uhkia kuten terrorismia, huumeita ja ihmiskauppaa. ”Nämä ongelmat me voimme ratkaista vain yhdessä, ilman liittoumia. Ja tietääkseni Suomen johto on samaa mieltä”. Suomen johto kommentoi pää- ja ulkoministerin voimin Putinia todeten, ettei naapurin lausunnossa ollut mitään uutta.
Putinin lausunto siitä, etteivät sotilasliitot ratkaise maailman ongelmia, on varsin ymmärrettävä. Venäjä on jäänyt yksin ja entiset liittolaiset Varsovan liitosta ovat siirtyneet Venäjän pelossa Nato-jäseniksi. Putin lausuntoon vaikutti todennäköisesti myös Yhdysvaltain aikeet sijoittaa osia ohjuspuolustusjärjestelmästään Eurooppaan, muun muassa Puolaan ja Tsekkiin.

 Ulkopolitiikan tutkimuksen säätiön puheenjohtaja, dosentti Markku Salomaa otti myös kantaa Putinin lausuntoon Helsingin Sanomissa. Salomaan mukaan Venäjä ei vastusta Suomen Nato-jäsenyyttä, vaan kaipaa Suomelta selkeää Nato-päätöstä. Nykytilanteessa Venäjän on varauduttava kaikkiin vaihtoehtoihin. Salomaan mukaan Suomella on kaksi todellista vaihtoehtoa. Joko aito puolueettomuus Sveitsin ja Itävallan tapaan. Tämä vaihtoehto vaatii voimakasta taloudellista panostusta itsenäiseen puolustukseen ja irtiottoa EU:n ulko- ja puolustuspoliittisesta yhteistyöstä. Toinen vaihtoehto on liittyä Natoon ja sopeuttaa puolustusvoimat siihen. Salomaata siteeraten: ”Venäjä nostaa parhaillaan varustautumisensa tasoa. Venäjä muuttuu, Nato muuttuu. Ainoa, mikä ei muutu on suomalaisten käsitys maailmasta.” Suurimmat eduskuntapuolueemme eivät edelleenkään halunneet Natosta vaaliteemaa. Jossain vaiheessa siihen kuitenkin on otettava kantaa.

 Maakuntajoukkojen perustaminen Pohjois-Karjalassa on hyvässä vauhdissa. Päällystö ja alipäällystö on valittu - miehistön valinta on käynnissä. Eduskunnan puolustusvaliokunta on antanut mietintönsä laiksi vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta ja siinä on nähtävissä lukuisia parannuksia verrattuna syksyllä annettuun hallituksen esitykseen. Haluankin kiittää kaikkia teitä, jotka olette olleet yhdistysten ja piirin kautta vaikuttamassa kansanedustajien kautta lain valmisteluun.

 Piirin puheenjohtajana edustan Pohjois-Karjalaa RUL:n liittohallituksessa. Tuokaa ajatuksianne piirin tietoon, että voin viedä niitä eteenpäin. Vierailen myös yhdistysten kokouksissa, kun vain saan tiedon riittävän ajoissa.

 RUL:n painopistealueet tänä vuonna ovat reservin päällystön koulutusjärjestelmän kehittäminen, kenttäkelpoisuuden ylläpitäminen sekä järjestökoulutus. Näihin asioihin tullaan palaamaan tulevissa lehdissä.

 Lopuksi haluan kiittää edeltäjääni Jari Ahoa. Viitoittamallasi tiellä on hyvä jatkaa. Kiitokset myös piirien edelliselle toiminnanjohtajalle Tenho Ilvoselle. Tiedän, että piiriemme asiat ovat olleet niin ammattitaidolla ja asiantuntemuksella valmistellut, että uuden toiminnanjohtajan Kari Jylhän on hyvä aloittaa työnsä reserviläisten ja reserviupseerien edusmiehenä. Tervetuloa Kari reippaaseen joukkoon! Onnea ja menestystä myös veljesjärjestön uudelle puheenjohtajalle Aimo Issakaiselle. Kanssasi on helppo ja mutkaton toimia. Yhdessä eteenpäin!


Arto Juntunen

Reserviupseeripiirin puheenjohtaja