Puolustusministeri on juuri saapunut juhlapaikalle.
Häkämiehen seurassa kenraalit (vasemmalta lukien)
Erkki Setälä, Paavo Kiljunen ja Vesa Tynkkynen.Lieksan kirkossa pidetyn pääjuhlan aluksi saapuivat liput.
Keskellä 14.D:n perinneyhdistyksen lippu.

 Kaatuneiden muistoa kunnioitettiin laskemalla seppele
sankarihautojen muistomerkille. Vasemmalla Lieksan
alaosaston puheenjohtaja Juhani Ryynänen ja kenraalit
Erkki Setälä, Paavo Kiljunen ja Vesa Tynkkynen.Maamme sotilaallista puolustamista ei missään tilanteessa jätetä ulkopuolisten tai hyvän tahdon varaan. Suomea puolustavat aina suomalaiset, Häkämies vakuutti juhlapuheessaan Lieksassa.

Valtioneuvostolta kiitosta 14.D:n perinneyhdistyksen työlle!

14.Divisioonan perinneyhdistys ry:n Rukajärven veteraani- ja perinnepäivien pääjuhlassa sunnuntaina 2.9. puhunut puolustusministeri Jyri Häkämies onnitteli 14. D:n perinneyhdistystä siitä, että yhdistys on löytänyt oikean tavan siirtää veteraaniperinnettä nuoremmille ikäpolville. - Tulee mieleen marssilaulun sanat: Tapa tuttu jo taattojen, nyt on hoidossa poikasten. 

Häkämiehen mukaan sotien veteraanien perinnetapahtumia on totuttu pitämään ikääntyneiden ihmisten tapahtumana, ovathan nuorimmat sotaan lähteneet miehetkin jo 81 vuotta täyttäneitä. Täällä Lieksassa vietettävien juhlien luonne on toisenlainen: mukaan on otettu perinneyhdistyksen järjestämien aikaisempienkin juhlien tapaan nuoret. 
- Minulla on ensimmäistä kertaa puolustusministerinä nyt tilaisuus osallistua veteraanien perinnepäiville. Tapahtuman laajuus ja järjestelyn tasokkuus ovat tehneet minuun syvän vaikutuksen. Minulla on ilo kiittää valtioneuvoston ja puolustushallinnon puolesta kakkia paikalla olevia sotiemme veteraaneja. Me kaikki suomalaiset arvostamme teidän työtänne ja saavutuksianne. 


”Korkean maanpuolustustahdon yksi ilmaus on laaja ja monipuolinen maanpuolustustyö”
- Juuri nyt elämme hyvää rauhan tilaa, mutta teidän ikäiset ihmiset tietävät kokemuksesta, että pysyvältä näyttävä rauhan tila voi särkyä yllätyksellisten ja nopeiden käänteiden surauksena.
- Me toimimme päättäväisesti ulkopolitiikan keinoilla ja rauhan puolesta kansalaisjärjestöjen kanssa, mutta silti on aina pidettävä mielessä, että rauhallinen elämänmeno voi järkkyä ja pahimmat painajaiset toteutua. Sen vuoksi, että voimme nukkua yömme rauhassa, meidän on huolehdittava siitä, että meillä on sellaiset puolustusvoimat, jotka voivat turvata meidät, jos joudumme uhatuksi.
Häkämiehen mukaan puolustusvoimien ensimmäinen ja tärkein tehtävä on omien rajojen turvaaminen, toisena, että me suomalaiset puolustamme maatamme ensisijaisesti riippumatta siitä, olemmeko sotilaallisesti liittoutumattomia tai mahdollisesti joskus liittoutuneita. 

14.D:n perinneyhdistyksen puheenjohtaja kenraalimajuri Paavo Kiljunen muistutti avauspuheenvuorossaan: - Sodan hinta oli kallis, mutta vaihtoehto olisi ollut vielä huonompi. Veteraanien ajattelutapa, jossa yhteinen hyvä asetettiin oman edun edelle, sopisi olla käytössä tänäkin päivänä. Tätä ajattelua perinneyhdistys haluaa tuoda omaankin aikaamme. Kiljusen mukaan vieläkin ihmetellään, kuinka yksi divisioona saattoi kestää 200 kilometrin levyisen rintamakaistaleen sodan loppuun saakka. – Vastaus löytyy upseereista ja korpisotureista. Heillä oli taitoa ja tahtoa. Divisioonan miehet upseereista sotilaisiin olivat maalaispoikia, metsässä liikkumaan tottuneita Kainuun. Ylä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjanmaan miehet hallitsivat maaston tuntemuksen ja hyväksikäytön.


”Ymmärtääkseen tulevaa on ymmärrettävä menneisyyttä”
Lieksan kaupungin tervehdyksen juhlaan tuonut valtuuston 1. varapuheenjohtaja Lea Oravalahti-Pehkonen totesi, että ymmärtääkseen tulevaa, on ymmärrettävä menneisyyttä. - Veteraaniemme tärkein perintö meille nuoremmille sukupolville on itsenäinen isänmaa. Tämän perinnön merkityksen tiedostaminen ei nuorille sukupolville ole itsestään selvää. Oravalahti-Pehkonen kiitti 14.D:n perinneyhdistystä sekä Lieksan alaosastoa, todeten näiden tehneen mittavan työn monien tilaisuuksien järjestämisessä. Näiden tilaisuuksien tavoitteena on ollut siirtää perinteen vaalimista nuorillemme sekä kunnioittaa ja vaalia sodissa maatansa puolustaneiden perinteitä.


”Te teitte mahdottomasta mahdollisen!”
Puolustusvoimain tervehdyksen juhlaan tuonut sotilasläänin komentaja eversti Seppo Pesonen totesi veteraaniemme tehneen mahdottomasta mahdollisen, tosin he joutuivat maksamaan siitä raskaan hinnan. - Te sodan käyneet miehet ja naiset kannoitte raskaimman taakan, mutta raskas oli myös kotirintaman naisten ja vanhusten taakka. Te, sotiemme veteraanit, puolustitte meille itsenäisyyden ja vapauden ja rakensitte sotien jälkeisinä vaikeina vuosikymmeninä nykyisen hyvinvointimme perustan. Kiitoksia siitä teille!


Teksti ja kuvat: Raine Turunen