Vahdinvaihdon aika

 

Tämä lehti päättää allekirjoittaneen neljä ja puoli vuotta kestäneen päätoimittajan uran. Aika on ollut täynnä haasteita, joihin olen vastannut parhaani mukaan. Koskaan lehti ei miellytä kaikkia - eikä mikään lehti ole virheetön, mutta maakunnan lukijoiden palaute on onneksi ollut positiivista. Moittijat lienevät hienotunteisesti purnanneet muille kuin minulle. Kiitän lämpimästi lehden lukijoita ja tukijoita, Teidän takianne olen tehnyt toimitustyötä - välillä pitkääkin päivää - ilomielin.

Muutokset kuuluvat ihmiselämään. Niissä on jopa voimavara. Itse edustan näkemystä, että toimijaa pitää vaihtaa ennen keskustelua siitä, onko toimija ollut liian pitkään tehtävässään.

Nyt sitten etsitään uutta luutaa lakaisemaan. Kiveäkään ei saa jättää kääntämättä, että uusi tekijä löytyy lehdelle. Siinä tarvitaan myös Teitä lukijat. Uskon uuden järjestelyn löytyvän ajoissa, niin että joulun alla ilmestyy uusi Karjalan pojat tuttuun malliin.

Tämän lehden lukija huomaa kyllä, missä lehden hengissä pysymisestä kannetaan huolta. Tuntui pitkästä aikaa taas hyvältä selailla paksua tukkoa mainossopimuksia. Kaikille mainostajille ja mainoskeruun suorittajille lämpimät kiitokset lehden puolesta. Ja kerääjille tietysti onnittelut hyvästä omastakin rahallisesta tuloksesta.

Lehden taloudesta on puhuttu lähes joka yhteydessä. Nyt ei enää tarvitse puhua, vaan jokainen pääsee toimimaan. Nimittäin tällä sivulla on tiedot juuri avatusta lahjatilistä, jolle voi seuraavien pankkiasioimisten yhteydessä siirtää lahjan. Varsinkin niissä yhdistyksissä, joissa ilmoitushankintaan on suhtauduttu nuivasti tai ei ole suoritettu mainoskeruuta lainkaan, olisi nyt paikkolaukauksen paikka. Paikkolaukaushan heitetään keilailussa, jos ensimmäinen ei ole tuonut täyttä kaatoa. Teolla puhdistuisi omatuntokin, ja jos lahjan antaminen tuntuu hyvältä, tempun voi uusiakin.

Haluaisin vielä nostaa lehden avustajat esille. Teistä riippuu, saako lehti maakunnasta juttuja vai ei. Jos niitä ei tule, lehti julkaisee a) yleisiä b) vielä yleisempiä juttuja. Piirilehden roolihan allekirjoittaneen käsityksen mukaan on PIIRIN alueen asioiden käsittely. Liian yleisten tarinoiden kertominen on usein toistoa.

Avustajat ovat voimavara, jolla helpotetaan myös uuden toimittajan saamista tähän lehden tekoon. Pysykää siis vahvoina ja kirjoittakaa sekä kuvatkaa omat tapahtumanne.

Valitettavasti lehden palstatila elää ilmoitusten myötä. Niinpä joskus olen joutunut lyhentämään juttuja, että mahtuisi useampi tarina mukaan. Hyvät ystävät, älkää ampuko toimittajaa siitä, että juttu jää pois tai lyhenee! Jutun julkaisematta jättäminen vie sydämen vereslihalle. Lehden sivuja lisätään neljän sivun sarjoissa ja parilla kolmella lyhyellä kirjoituksella, jotka jäävät pois, ei neljää sivua täytetä. Lyhentämisestä taas sanoisin, että jos Väinö Linnan ja Heikki Turusen käsien jäljiltä tekstiä muokataan, niin on meidän maallikkojenkin se kestettävä. Tehkää ja lähettäkää uusia tekstejä, se on paras perintö, mitä uusi päätoimittaja saa!

 

Tenho Ilvonen