Suomen jääkäreille muistokivi Liperiin

Vapaussodan Pohjois-Karjalan Perinneyhdistys alkoi kaksi vuotta sitten puuhaamaan muistomerkkiä Suomen Vapaussodan jääkäreille, jotka ovat haudattuna Liperin kirkkomaahan. Heillä ovat omat hautakivet, joista omaiset huolehtivat, mutta ei yhteistä muistomerkkiä. Tämä puute aiottiin korjata. Perinneyhdistys ja sen jääkärijaos antoivat urakoitsija Uki Niemeläisen tehtäväksi hankkia muistomerkiksi sopivan tai sopivat kivet. Niinpä lopulta toive toteutui ja eräänä koleahkona toukokuun lauantaina 19.5. päästiin siihen vaiheeseen, että voitiin suorittaa juhlallinen muistokiven paljastustilaisuus.

Jääkäreissä otanta kansasta

Tilaisuudessa esiintyivät Liperin mieskuoro ja Karjalan Sotilassoittokunta. Mukana oli lukuisa joukko reserviläisiä, sotilaita ja tietenkin jääkäreiden omaisia. Muistokiven paljastivat kunniavartiossa seisseet jaoksen sihteeri Risto Savolainen ja perinneyhdistyksen varapuheenjohtaja Jarmo Tolvanen.
Paljastuspuheessaan kenraalimajuri Sami Sihvo mainitsi, että jääkäriliike ei koskaan ollut suuri kansanliike. Jääkäreitä oli Pohjois-Karjalasta laskentatavasta riippuen 60-80 henkilöä. Liperin kirkkomaalle on haudattu kolme jääkäriä, Kalle Korhonen, Arvo Jankko ja Erkki Kopsa.
Jääkäreitä oli kaikista kansanryhmistä. Sihvo mainitsi, että jääkäreissä oli otanta koko kansasta. Ylioppilaita oli noin 13 prosenttia ja loput aivan tavallisia työntekijöitä. Vaikka jääkärit olivat hyvin koulutettuja Saksan maalla ja vaikka he toivatkin tarpeellista voimaa maamme puolustukseen, niin he eivät suinkaan saaneet myöhemmin mitään sankarin sädekehää päälleen.

Kiville arvoisensa paikka

Uki Niemeläinen kertoi, että kivet löytyivät sattumalta hänen maaltaan, tarkemmin sanottuna hänen rannastaan ruoppauksen yhteydessä. Muistomerkkeinä on kolme kiveä. Keskimmäinen on kooltaan noin 70x70 cm ja julkisivultaan sileä. Moni kyselikin, että missä se on "silitetty". Niemeläinen kertoi, että kivet ovat ainoastaan pesty ja niihin on hakattu teksti. Kivet eivät ole ennättäneet hapettua ollenkaan. Pääkiven molemmilla puolilla ovat pienemmät pyöreät kivet, joihin on kiinnitetty Jääkäripataljoona 27:n merkki. Tarkoitus alkujaan oli laittaa kivet aitan oven eteen, mutta sitten niille löytyikin arvokkaampi käyttötarkoitus, kertoi Niemeläinen tyytyväisenä.
Omaisten seppeleen muistokiville laskivat Vapaussodan Pohjois-Karjalan perinneyhdistyksen jääkärijaoksen puheenjohtaja ja jääkärin poika, eversti evp Tauno Miettinen ja jääkäri Väinö Sutisen sisar, Sylvia Sutinen. Perinneyhdistyksen seppeleen laskivat evp everstit Pekka Ripatti ja Tauno Miettinen. Liperin evankelisluterilaisen seurakunnan edustajat Hellevi Saarelainen ja Harri Nousiainen ottivat muistokivet Perinneyhdistykseltä vastaan ja lupasivat huolehtia niistä hyvin.

Teksti: Reijo Väisänen