Vapaussodan 1918 muistopatsaalle sytytti 
joulunkynttilät Juuan Reserviläiset ry:n 
puheenjohtaja Pertti Halonen.

 

 Juuan reserviläisten joulunkynttilät syttyneet kirkkomaan sankarihaudoilla perätysten jo 30 kertaa


Jouluaattona sytyttivät reserviläiset Juuassa 300 joulukynttilää kirkkomaan sankarihaudoille ja muistomerkeille. Tapahtuma oli 30. Joulunkynttilät operaatiossa oli mukana majurista sotamieheen puolijoukkueen verran.

Reserviläisten joulukynttilät syttyivät kirkkomaalla ensimmäisen kerran vuonna 1977. Perinteeksi muodostunut tapa käynnistyi silloisen Juuan Reservinaliupseerit ry:n puheenjohtajan Niilo Olkkosen aloitteesta. Tuolloin 30 vuotta sitten aloitettiin myös jouluaaton kunniavartion asettaminen sankarivainajien muistomerkille.

Juuan kirkkomaalla sankarivainajien hautarivistössä on 233 sankarivainajan muistolaattaa. Lisäksi muistomerkin vieressä olevassa kivipaadessa on kentälle jääneiden ja muualle haudattujen juukalaisten sankarivainajien nimet. Näitä on 83. Vapaussodan 1918 muistopatsaassa on 22 kaatuneen nimet.

Niin sanottuja julkisia muistomerkkejä kirkkomaalla ovat talvi- ja jatkosodan vainajien muistomerkki, vapaussodan sankaripatsas, vakaumuksensa vuoksi surmansa saaneiden työläisten muistomerkki ja Paalasmaan veneonnettomuuden muistomerkki.

Reserviupseeriyhdistyksestä jouluaaton kunniavartiossa sankariristillä olivat Sulo Naakka, Ossi Nieminen, Antero Rahkonen, Pertti Vickström, Tapani Alanko, Reijo Tuononen ja Hermes Kyyrönen. Juuan Reserviläiset ry:stä vartiovuoron hoitivat Jouni Kallinen, Unto Miettinen, Tenho Rautiainen, Hannu Martikainen, Risto Rantametsä, Pertti Halonen, Eino Hakala ja Lauri Vaakanainen.


Kuva ja teksti:
Matti Puoskari