Kirjan luovuttajat Juhani Harviainen ja Tenho Ilvonen.
Sirpaleet koottuna, puna-musta tykistön väreissä.

Kuvat: Pekka T. Hyttinen

 

 Pohjois-Karjalan Tykistökillalle arvokas lahjoitus:
SIRPALEET KOKOON

Pohjois-Karjalan Tykistökilta sai vastaanottaa arvokkaan kirjalahjoituksen. Lahjoittajina olivat majuri evp Juhani Harviainen ja kapt evp Tenho Ilvonen, jonka taltioimat Sirpale-lehdet Harviainen sitoi taiteellisesti erittäin upeaksi nahkakantiseksi teokseksi.

Luovutustilaisuudessa todettiin, että tämä on arvokas tapa säilyttää näitä Sirpale-lehtiä, koska niissä on merkittävä osa Pohjois-Karjalan Patteriston ( PkarPsto) viimeisestä vuosikymmenestä. Näissä lehdissä, jotka alkavat aliupseerikoulun kurssijulkaisuina ja jatkuvat koko patteriston lehtenä, on mielenkiintoista muisteltavaa kelpo joukolle entisiä tykkimiehiä. Luovuttajista Tenho Ilvonen uskoo, että joku tutkijakin vielä selaa tätä kirjaa mielenkiinnolla. Hän oli säästänyt kaikki kurssijulkaisut toimiessaan kouluttajana aliupseerikoulussa ja kertoi nyt ryhtyneensä ” museoimaan tavaroitaan”.

Kirjan sitoi PkarPston aliupseerikoulun ensimmäinen johtaja Juhani Harviainen. Hän on nykyisin Sysmässä asuva ja työskentelevä kirjansitoja., jonka kilpailutyöt ovat valloittaneet monia palkintoja niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Esimerkkejä sidontatöistä löytyy googlaamalla netissä Artnikkari - nimellä. Harviainen sai kirjansidontakipinän pari vuotta ennen siirtymistään eläkkeelle. Harrastuksesta kasvoi eläkkeellä myös työ. Harviainen valmistaa firmassaan kirjojen sidonnan ja korjaamisen ohella taidokkaita puutöitä. Hän myös opettaa kirjansidontaa eri kursseilla.

Kirjan sitoja, Juhani Harviainen kertoi tästä sidontatyöstä, että ” kyllä siinä yhden viikon työt on tehty kahden viikon aikana, kun välillä jouduttiin kuivattelemaan liimauksia”. Puna-musta-kirja on tietysti kenttätykistön väreissä, kannessa (afrikkalaisen vuohen nahkaa) koreilee aito sirpale ja koristeena on historiallisen patteriston historiallisia olkamerkkejä.

Sirpale-kirja sisältää lehdet vuosilta 1980-1989, jolloin patteriston aliupseerikoulu koulutti ryhmänjohtajia Ylämyllyllä. Aliupseerikoulu perustettiin Ylämyllylle vuoden 1979 lopussa, se aloitti kurssit vuoden 1980 alusta lukien ja koulutus jatkui aina vuoden 1989 loppuun saakka. Pohjois-Karjalan Patteriston toiminta päättyi kesällä 1990. Vuoden 1990 tammikuussa tykistön aliupseerikoulu aloitti Aliupseerikoulu/Kainuun Prikaatissa, jonka Kenttätykistörykmenttiin myös alueen pääasiallinen tykkimieskoulutus siirrettiin.


Kirjoittajat: Pekka T. Hyttinen / Tenho Ilvonen