TALI-IHANTALA ELOKUVAN ENSIESITYS JOENSUUSSA


Salintäydeltä sotiemme veteraaneja ja lukiolaisia saapui 5.12. elokuvateatteri Tapioon Joensuussa seuraamaan kovasti odotettua elokuvaa Tali-Ihantala 1944. Tilaisuuden alussa järjestäjien puolesta Olavi Piiparinen toivotti yleisön tervetulleeksi ja kertoi, että samana päivänä esitetään eri puolilla Suomea 37 näytöstä. Näytökset ovat osa Suomi 90 vuotta juhlaohjelmistoa ja niiden järjestäjinä ovat suomalaiset veteraanijärjestöt: Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto ja Rintamanaisten Liitto sekä Suomen Lukiolaisten liitto. Omat tervehdyksensä lausuivat veteraanien edustajana joensuulainen Toimi Immonen ja lukiolaisten puolesta Jyri Rasinmäki Joensuusta. Puolustusvoimia edustivat Pohjois-Karjalan Sotilasläänin viimeinen komentaja ev Seppo Pesonen ja tulevan aluetoimiston päällikkö evl Jouni Mattila.

Åke Lindmanin ja Sakari Kirjavaisen yhdessä ohjaama elokuva sai allekirjoittaneen valtaansa: tuohan on tulihelvetti, miten kukaan siitä on voinut selvitä ! Samalla kasvoi kunnioitus rintamamiehiä kohtaan vielä lisää – kovia poikia.

Kun jyly valkokankaalla hiljeni oli salissa pieni hiljainen hetki… Kun sitten puheensorina alkoi, kysyi vieressäni istunut veteraani: No, mitäs pidit ? Vastasin totuudenmukaisesti, että tulimyrsky on ollut mielestäni käsittämättömän hirveää ja paukkupatruunamiehelle käsittämätöntä.
Elokuva on mielestäni todella hyvä sotaelokuva ja se kannattaa katsoa jokaisen suomalaisen. Silloin oppii tajuamaan, mitä veteraanit ovat kestäneet ja tehneet Suomen puolesta.

Elokuvan jälkeen oli kahvi- ja keskustelutilaisuus, jossa mm. lukiolaisilla oli tilaisuus jutella veteraanien kanssa ja muutamia jutturyhmiä muodostuikin.


Teksti ja kuva:
Reijo Kohonen