Reservin vänrikki Matti ManniSRA -ammunnan arsenaalia. 
Pumppuhaulikkokin kuuluisi kuvaan

 

 

Sovelletun Reserviläisammunnan (SRA) mestari

Joensuussa asuva tulenjohtaja-vänrikki Matti Manni on saavuttanut kilpailu-urallaan lukuisia voittoja. Viimeaikana saavutetuista on paras Varsinais-Suomen Reserviupseeripiirin ja Reserviläispiirin järjestämissä Reserviläisurheiluliiton SRA -mestaruuskilpailussa saavutettu ensimmäinen sija ja Pohjois-Karjalan joukkuekilpailuvoitto. Joukkuevoittoa tekemässä olivat Matin lisäksi mukana Pasi Parviainen, Markus Kuoppamaa ja Tuukka Jokinen.

Saavutuksia

Matti Mannille SRA mestaruuksia on tullut sekä henkilökohtaisella että joukkuetasolla vuosina 2004 ja 2005 sekä hopeasija 2003. Practical -lajin PM ja SM kulta tuli tänä vuonna. Useita kulta- ja hopeamitaleja on myös edellisiltä vuosilta. Equadorin MM-kisoissa tämän syksyn aikana sijoitus oli kunnioitettava 21.
Matti Manni kertoo ampuneensa aluksi perinteisiä lajeja, mutta ne kävivät ajan myötä liian yksitoikkoisiksi. – Aloitin pistoolipractical -ammunnan 1988 ja aktiiviuran 1999.
SRA -ammunnan aloitin v. 2003 osallistumalla SM-kisoihin. Tuloksena oli hopeamitali. Sekä practical että SRA ammunnassa viehättää erityisesti lajien monimuotoisuus ja vaihtuvat tilanteet.

Mikä on SRA?

Matti Mannin mukaan SRA on kolmella aseella (pistooli, kivääri ja haulikko) ammuttava laji, jossa painotetaan tarkkuuden lisäksi nopeutta ja turvallista aseenkäyttöä. - Tulos muodostuu saavutetuista pisteistä ja käytetystä ajasta, pisteet jaettuna ajalla. Eli. Mitä nopeampi aika on ja paremmat pisteet, sitä parempi on tulos. Turvallisuusrikkeet johtavat kilpailusta hylkäämiseen.
- Kilpailu muodostuu useista rasteista ja kaikilla rasteilla on ampumasuoritus. Rastit ovat yksittäisiä suorituksia ja niissä voidaan käyttää yhtä tai useampaa asetta kuvauksen mukaan. Rastit on puettu tilanteiksi, joissa tuliasetta todellisuudessakin käytettäisiin. Ammunta on usein suoritettava liikkeessä, useista eri paikoista, mm. ikkunoista, esteiden takaa jne.
- Maaleina käytetään kolmeen eri osuma-alueeseen jaettuja SRA -pahvitauluja sekä erilaisia kaatuvia metallitauluja. Tyypillinen rasti koostuu noin 6-32 laukauksesta, ampumaetäisyyksien ollessa aseesta riippuen 2-300 metriä. Aika mitataan laitteella, joka rekisteröi laukaukset ja ajan 0,01 sekunnin tarkkuudella, Matti Manni kertoi

Kilpailun vaihtelevuudesta ja nopeudesta kertoo se, että 16 laukauksen pistoolirastiin menee liikkumamatkoista riippuen aikaa vain 6-12 sekuntia, eivätkä rastit ole koskaan samanlaisia. Rajana ovat vain turvallisuus ja suunnittelijan mielikuvitus. Rastilla tulee olla selvästi määritellyt käsittelysektori ja ampumasektori. Käsittelyssä pystysektori on 90 astetta ja sivusuunnassa 180 asetta. Ampumasektori on aina käsittelysektoria pienempi ja aina sen sisäpuolella.

Kilpailuissa laukausten määristä n. 60 % ammutaan kiväärillä, 30 % pistoolilla ja 10 % haulikolla. Varusteisiin kuuluu vähintään 9 mm:n pistooli (yleensä puoliautomaatti) tai pumpputoiminen haulikko sekä puoliautomaattinen kivääri. Kiväärien yleisimmät kaliiberit ovat 223 ja 7,62x39.

Lajin tarkoitus

Sovelletun reserviläisammunnan tarkoitus on kehittää ja vertailla reserviläisten tilanteenmukaista ampumataitoa käyttäen nykyaikaista sotilasaseistusta vastaavia välineitä. Jokaiseen ampumasuoritukseen laaditaan kuvitteellisen taistelutilanteen mukainen ampumatehtävä, jossa ampuja joutuu toimimaan annetun tilannekuvauksen edellyttämällä tavalla.
SRA:ssa otetaan huomioon ampumatekniikoissa sekä välineistössä tapahtuva yleinen kehitys sopeuttaen lajia tarvittaessa muuttuneiden tekijöiden mukaisesti. Ennen rastin suorittamista ampujalle annetaan suullinen rastikuvaus, jossa selvitetään rastilla eteen tuleva tilanne. Suullisen kuvauksen lisäksi rastista voi olla nähtävänä myös kirjallinen rastikuvaus.

Matin taustaa

Matti Manni on 23 vuoden ikäinen reservin värnrikki. Perheeseen kuuluu vaimo Katjan lisäksi Emma-koira. Manni harjoittelee vuosittain pistoolilla noin 10000-15000 laukausta. Kiväärillä ja haulikolla laukausmäärä jää alle 1000.

Raine Turunen