Voima jylläsi Joen kaupungissa

ITSENÄISYYSPÄIVÄN VALTAKUNNALLINEN PARAATI

Puolustusvoimien valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati järjestettiin 6. joulukuuta Joensuussa.
Vastaavasta tapahtumasta Joensuussa olikin vierähtänyt jo 15 vuotta, sillä edellisen kerran joukot vyöryivät kaupunkiin vuonna 1986. Nyt tässä paraatissa marssi samaa tahtia yli tuhat henkilöä sekä jyristi yhteensä 74 erilaista ajoneuvoa. Mukana oli joukkoja kaikista puolustushaaroista, pääosin Itäiseltä Maanpuolustusalueelta. Paraatikatselmukseen ja ohimarssiin osallistuivat Pohjois-Karjalan veteraani- ja maanpuolustusjärjestöt, sinibaretit sekä Maanpuolustuskoulutus ry:n Pohjois-Karjalan piiri.
Ohimarssiin liittyi Karjalan Lennoston ylilento, jossa oli mukana neljä F-18 Hornet -torjuntahävittäjää ja neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta. Itäisen maanpuolustusalueen valmiusyhtymän ohimarssiin oli tilattu lisäksi neljä keskiraskasta ja neljä kevyttä helikopteria Utin Jääkärirykmentin Helikopteripataljoonasta. Hurmaavat Hornetit jäivät valitettavasti juuri ja juuri pilvien pimentoon, mutta helikopterit olivat sitäkin vavisuttavampi näky yleisölle. Näkymä oli korvia huumaava ja vaikutti virkistävästi itse kunkin pintaverenkiertoon. Kaupungin kaduille olikin ahtautunut pitkälti toistakymmentätuhatta ihmistä ihmettelemään tätä vaikuttavaa tapahtumaa. On siinä tiiviissä tunnelmassa kopterilentäjillekin jäänyt näkemistä.

Vaikuttava ohjelma kansalaisille

Paraatin otti vastaan Itäisen Maanpuolustusalueen komentaja, kenraaliluutnantti Vesa Kämäri seurassaan Itä-Suomen läänin maaherra Pirjo Ala-Kapee. Paraatijoukkoja komensi Pohjois-Karjalan Sotilasläänin komentaja eversti Heino Pikkukangas. Kenttähartauden piti kenttärovasti Valde Palola.
Päivän tapahtumat alkoivat seppeleenlaskulla, jonka jälkeen Joensuun evankelisluterilaisessa kirkossa alkoi jumalanpalvelus kello 10. Paraatikatselmus pidettiin Joensuun Kauppatorilla kello 12 ja näyttävä ohimarssi alkoi Rantakadulla vartin yli 13. Paraatin jälkeinen juhlavastaanotto järjestettiin Joensuun yliopiston Carelia -salissa. Joensuun matkustajasatamassa järjestettiin avoin kalustonäyttely yleisölle kello 10 - 15. Kaluston esittely vetikin koko ajan uteliaita pitkin jokivartta.

Parhaita paloja paraatipuheesta

Kenraaliluutnantti Vesa Kämäri: "Vietämme tänään maamme itsenäisyyden 84. vuosipäivää. Itsenäinen taipaleemme ei ole aina ollut helppoa. Kuusikymmentä vuotta sitten kävimme ankaraa taistelua olemassaolostamme. Suomi säilyi itsenäisenä ja on kokoonsa nähden merkittävä kansakunta kansakuntien joukossa. Kiitos siitä kuuluu sotiemme veteraaneille. Heidän ansiostaan saamme elää vapaassa ja itsenäisessä isänmaassa. Heidän ansiotaan on myös nykyinen hyvinvointimme. Sille luotiin perusta maamme vaikeina jälleenrakentamisen vuosina. Aamulla teimme kunniaa sankarivainajillemme laskemalla seppeleet sodissamme kaatuneiden
muistomerkeille.
Täältä Joensuun kupeesta Ylämyllyltä lähti aikanaan Tuntemattoman sotilaan joukko jatkosotaan, ja sodan viimeiset ratkaisutaistelut käytiin Ilomantsissa. Joensuu on edelleen tärkeä varuskuntakaupunki ja Pohjois-Karjalan opinto- ja talouselämän keskus. Olemme ylpeitä siitä, että voimme pitää tämän paraatin näillä historiallisilla konnuilla, joilla ymmärretään maanpuolustustahdon merkitys.

Alueellinen puolustusjärjestelmä on oloihimme suunniteltu ja meille sopiva puolustusratkaisu. Järjestelmä mahdollistaa koko maamme ja sen myötä myös Itäisen maanpuolustusalueen valvonnan, tärkeiden alueiden puolustamisen ja sotilaallisen voiman käytön.
Voimavaramme mahdollistavat vain tärkeimpien joukkojen kertausharjoittamisen. Omaehtoisen kouluttautumisen merkitys korostuu. Vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus tarjoaa tähän hyvän mahdollisuuden. Jokaisella reserviläisellä on mahdollisuus edetä osaamisensa ja panostustensa mukaisesti kriisiajan vaativiin tehtäviin.

Puolustusvoimien kehittämisen painopiste on nyt maavoimien iskukykyisten valmiusprikaatien muodostamisessa ja niitä tukevien asejärjestelmien hankinnoissa. Valmiusprikaatit ovat määrä saada varusteltua ja koulutettua valmiiksi vuoteen 2008 mennessä. Kyse on alueellisen puolustusjärjestelmän iskukykyisimmän osan kehittämisestä. Paikallispuolustuksen kehittämisen vuoro tulee seuraavana. Ilmavoimien Hornet -torjuntahävittäjät saatiin täysimääräisesti käyttöön vuonna 2000. Merivoimissa on käynnissä uudentyyppisen, ilmatyynyratkaisuun perustuvan aluskaluston kehittäminen. Alukset on suunniteltu nimenomaan rannikkomme erityisolosuhteisiin. Molempien hankkeiden voidaan arvioida nostavan puolustuksemme suorituskykyä ja uskottavuutta merkittävästi.

Varusmiehet! Te suoritatte asevelvollisuuttanne itsenäisen Suomen puolustusvoimissa. Te palvelette isänmaata ja rakennatte omalta osaltanne Suomen tulevaisuutta. Suurelta osin teidän varassanne on ja tulee olemaan maamme uskottava puolustuskyky.
Kantahenkilökunta! Jo vuosia puolustusvoimien kehittyminen ja muutokset ovat vaatineet jokaiselta henkilökuntaan kuuluvalta paljon. Haasteisiin on vastattu erinomaisesti ja tiedän, että näin tapahtuu myös tulevaisuudessa. Kohottakaamme kolminkertainen eläköön-huuto isänmaalle!".

Ote kenttähartaudesta

Kenttärovasti Valde Palola: Vuorisaarnassaan Vapahtajamme Jeesus Kristus opettaa: "Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta. Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi." (Matt. 6:19-21).
Näistä Jeesuksen sanoista voisi yhtäkkiä saada sen käsityksen, että vain taivaalliset asiat ovat tavoiteltavia ja vastaavasti maanpäälliset hyljättäviä. Näin ei kuitenkaan Jeesus halua meitä opettaa. Hän neuvoo meitä panemaan elämämme asioita oikeaan järjestykseen.
Hyvät ystävät. Me vietämme tänään isänmaamme juhlapäivää. Isänmaa on meille Jumalan antama lahja. Sen puolesta ovat uurastaneet monet kädet. Siinä on ollut mukana myös sydämet. Tästä me kiitämme Jumalaa ja niitä ihmisiä, jotka ovat uhranneet voimansa ja sydämensä maamme hyväksi. Muistamme siunaten myös heitä, jotka joutuivat sodan aikana antamaan henkensä isänmaamme vapauden puolesta. Meillä on nyt arvokas lahja ja on tärkeää, että me olemme myös saamamme lahjan arvoisia. Seuratkaamme tässä isiemme ja äitiemme jalanjälkiä.

Teksti: Väinö Mononen
Kuvat: Väinö Mononen ja Reijo Väisänen


Kuva: Seuraavana marssii Maasotakoulu uusi lippu liehuen.

Kuva: Yleisö on valmiina seuraamaan odotettua ohimarssia.