Karjalan kannaksen porteilla

HAMINA - RUK 6

Kymen Sotilaslääni oli kutsunut eri puolilta Suomea 255 reserviläistä kouluttajakoulutuksen sovellusharjoitukseen 18.-22. maaliskuuta Haminaan. Kutsutut, joilla oli mahdollisuus opiskella "linjoja pitkin", olivat vuoden alusta tahkonneet Internetin kautta nykyaikaista sotaoppia Verkkosotakoulussa. Opiskelun pääpaino oli taktiikassa ja sotilaspedagogiikassa sekä syväjohtamisessa. Tahti oli tiivis, sillä pelkkiä tulosteita tuli kaksi isoa mapillista, loppuun 1000 sivua.

Peli käynnistyy

Saavuimme sisään varuskuntaan turvaportin kautta noin klo 3 maanantaiaamuna 18.3. Muutama tunti myöhemmin alkoi käytäville puristua porukkaa enemmältikin. Vuorossa oli virallinen ilmoittautuminen palvelukseen Tykistökasarmilla ja lääkärintarkastuskierros. Tuli aivan alokasajat mieleen.
Porukat oli jaettu viiteen neljän ryhmän joukkueeseen aakkosjärjestyksessä. Osallistujia oli näin eri ikäluokista eri puolilta Suomea, erilaisista aselajeista ja yhteiskunnan kerrostumista. Itse kuittasin 50 miestä ja säpinä oli valmis eikä tietysti ensimmäistäkään tuttua. Järjestelytehtäviä ja aikatauluja satoi niskaan, vaikka harjoitus oli vasta edessä. Jotakin tuttua tässä tuntui olevan, joukon siirtelyä paikasta toiseen tietyissä varusteissa tiettyyn aikaan. Olimme pitkästä aikaa oikeissa kertausharjoituksissa.

Turhat luulot karisevat

Meille oli järjestetty heti alkupaloiksi tentit eli lähtötasotesti, joka oli todella vaativa, jossa Pääesikunnan tutkimuksen aiheena oli sovellusvaiheeseen valmistautuminen ennakko-opiskelun avulla tai ilman sitä. Teoreettinen tietovaatimustaso tenteissä oli luokkaa: "eri pataljoonien varustus valopistoolin tarkkuudella". Turhat luulot oli näin heti alkuun karisteltu porukalta pois.
Tämän jälkeen varus- ja asevaraston kautta valmistauduttiin nöyrinä poikina itse koitokseen ja siviilit pakattiin laatikoihin. Kahlattiin läpi harjoituksen päämäärät ja yleisjärjestelyjen sekä kouluttamisen periaatteet. Esimerkkiharjoituksen ja harjoitusvalmistelujen jälkeen syömään ja valmistautumaan moottorimarssiin Valkjärvelle. Tuo sodanaikainen koulutuskeskus toimi harjoituksen päänäyttämönä, jossa aikoinaan JR 27:n II pataljoona asusti. Perille päästyämme tukikohtajärjestelyt, majoittuminen ja valmistautuminen seuraavan päivän aiheisiin alkoivat välittömästi.

Kiihkeä ohjelma

Tiistaiaamuna 19.3. seurasi moottorimarssi Valkjärveltä Lupinmäkeen, jossa päästiin heti viikon kiihkeään ohjelmaan käsiksi. Oppilasharjoituksia ja asekäsittelyä sekä koulutusammunnat. Joukossa oli useita todella kovan luokan ampujia, joista voittaja erottui vasta 97 pisteellä.
Täältä siirryttiin Saksankankaalle, jossa aiheina olivat tukikohdan linnoittaminen ja sen erilaiset vartiointitehtävät. Sitten moottorimarssilla takaisin Valkjärvelle ja valmistautumaan seuraavan päivän koitoksiin.

Keskiviikkona 20.3. oli vuorossa tiiviitä puolustuksen oppilasharjoituksia ja viiden erilaisen jalkaväen aseen perusteelliset käsittelyosuudet, joissa pantiin rautaa "päreiksi" oikein urakalla. Näistä aseista maininnan arvoisia olivat uusi konekivääri PKM ja jyhkeä ilmatorjuntakonekivääri.

Torstaina 21.3. puolustuksen oppilasharjoituksia moottorimarssista maastontiedusteluun.
Ryhmätaitokilpailu huipensi viikon ohjelmaa. Kilpailu muodostui neljästä osasta, joissa kisattiin kelloa vastaan sekä kerättiin irtopisteitä. Toiminta tulenjohtajana, vaativa asekäsittely pistooleista konekivääreihin, tulien tekeminen ja käsikranaatinheitto. Tämän jälkeen puristettiin vielä viimeiset oppilasharjoitukset. Illalla joukot kokoontuivat harjoituksen johtajan yhteiseen puhutteluun ja palkintojenjakoon Valkjärven kentälle valtavien nuotioiden loimussa. Tämän jälkeen vietettiin nuotioiltaa koulutusryhmittäin tukikohdissa aina puoleen yöhön saakka purkaen viikon aikaisia tuntoja ja heitettiin huulta. Tässä yhteydessä ilmoitettiin jokaiselle mm. sodanajan henkilökohtainen sijoitus.

Perjantaina 22.3. hierrettiin harjoituspalautteen antamista yksilö- ja joukkokohtaisesti sekä pidettiin ryhmäkohtainen lopputentti. Tämän vaiheen jälkeen alkoikin majoitusten ja kaluston purkaminen sekä tukikohtien luovutus. Moottorimarssi Haminaan, jossa leirikaluston ja aseiden huolto sekä varusteiden luovutus "järjestävälle seuralle".
Vuorossa oli vielä 70 -kohtainen palautekysely koko harjoituksesta. Saunan ja suihkun jälkeen siviilit niskaan ja seuraavaksi päivärahojen sekä passien jakoon. Tiukka viikko oli onnellisesti ohi ja kaivattu kotimatka voi alkaa.

Vieraita riittää

Tämä harjoitus nousi julkisen mielenkiinnon kohteeksi ja niinpä viikon aikana harjoitusta kävi seuraamassa paikan päällä eri pisteissä lukuisia arvovaltaisia vieraita. Mm. Itäisen Maanpuolustusalueen komentaja, kenraaliluutnantti Vesa Kämäri seurueineen kierteli eri tukikohdissa. Valtioneuvoston asettama vapaaehtoisen maanpuolustustyön neuvottelukunta ja myös vieraita Pääesikunnasta sekä Puolustusministeriöstä tutustui kouluttajakurssin toimintaan.

Harjoituksen johtajan kommentteja

RUK:n 6. kouluttajakurssin johtaja, majuri Risto Sivula oli erittäin tyytyväinen 18.-22.3. toteutetun kurssin tuloksiin. Hän antoi kurssille kouluarvosanan yhdeksän.
- Kiitos kaikille harjoitukseen osallistuneille, kouluttajille, reserviläisille, tutkimusryhmälle, Verkkopartiolle sekä harjoituksen tukitoimintoja hoitaneelle ja Verkkopartiota avustaneelle varusmiesjoukolle. Te kaikki yhdessä olette tehneet kouluttajakurssista hyvän harjoituksen, Sivula totesi.
- Kouluttajien näkökulmasta harjoitus on ollut haasteellinen. Reserviläiset ovat vaativia koulutettavia, heillä on takanaan elämänkokemusta ja vankkoja näkemyksiä. Kouluttajamme ovat kuitenkin pystyneet vastaamaan hyvin annettuun haasteeseen. Tällainen harjoitus lisää myös meidän koulutusvalmiuksiamme, Sivula huomautti. Kouluttajakurssin reserviläisten terveystilanne pysyi läpi harjoituksen hyvänä kosteista kelioloista huolimatta. 255 kurssille osallistuneesta vain muutama joutui vierailemaan varuskuntasairaalassa flunssaoireiden vuoksi.

Jälkipuintia

Jokaisen oppilasharjoituksen jälkeen arvioitiin kunkin koulutussuoritus 60 -kohtaisella arviointilomakkeella kirjallisesti sekä purettiin suullisesti asteikolla 1-5 (huono - erinomainen). Tätä vaihetta oli varmaan useimman hankala kuunnella, joka ei ollut tottunut "rakentavaan" kritiikkiin. Viikon aikana arvostelu vielä entisestään tiukkeni, mutta koulutustaso ja ryhmähenki kasvoivat siinä määrin, että annetusta palautteesta kukin oppi ottamaan opikseen ja saamaan todellista hyötyä itselleen jopa siviilikuvioihin.
Herätykset klo 6…hiljaisuus klo 24…päivien aktiivinen osuus kesti tulivartioineen ja oppilasharjoituksiin valmistautumisineen 18-20 tuntia. Tukikohdissa ongelmia aiheutti sulava lumi, joka kasteli kaikkien teltat ja osan varusteista. Tukikohdissa oli käytössä alustalevyt, mutta jääkylmä vesi seisoi koko harjoituksen ajan telttojen alla ja kolotti purevasti useimman jäseniä.
RUK:n henkilöstö, josta koulutusryhmien pääkouluttajat tulivat, ansaitsevat vilpittömät kiitokset innostavasta ja ammattitaitoisesta otteestaan. Harjoitukseen osallistuneet reserviläiset antoivatkin virallisessa loppupalautteessaan kouluttajakurssista 6 kiitettävän kokonaisarvosanan.

Miten pääsen mukaan?

RUK:n kevään 2002 kouluttajakurssit 5 ja 6 ovat nyt suoritettu. Vuoden 2003 maaliskuussa RUK toteuttaa kaksi uutta kouluttajakurssia. Kouluttajakursseille voivat nykyään hakeutua halukkaat maanpuolustuksesta kiinnostuneet miehistöstä reservinupseereihin saakka.
Jos olet kiinnostunut harjoituksista, ota yhteyttä viimeistään ensi syksynä alueesi MPK ry:n piiri- tai paikallisosaston päällikköön ja pyri sitä kautta mukaan harjoitukseen.
Voit hakeutua harjoitukseen myös Sotilasläänin Esikunnan aluetoimiston kautta.

Teksti ja kuvat: VM


Kuva: Tämäkin iskuryhmä koostui hyvin koulutetuista miehistä ympäri Suomea.

Kuva: Taisteluliivit joutivat takavasemmalle, sillä välillä oli sotilaan tankattava.