ILOMANTSI

Joensuun yliopistolle kerääntyi 21. helmikuuta salin täydeltä veteraaneja ja maanpuolustusväkeä seuraamaan 21. Prikaatin perinneyhdistyksen tilaisuutta, jossa esitettiin tunnin mittainen videotaltiointi luennosta, jonka everstiluutnantti evp Antti Juutilainen oli pitänyt Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian laitoksen luentosarjassa Ilomantsin taisteluista. Tilannekuvaus keskittyy aikaan 26.7.-13.8.1944, jolloin elettiin hyvin sekavia, joskin ratkaisevia hetkiä laajalla Ilomantsin rintamalla. Juutilainen on julkaissut tästä vaiheesta myös kirjan "Ilomantsi-lopultakin voitto" vuonna 1994, jolloin vietettiin taistelujen 50-vuotismuistojuhlaa.
Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sere kertoi, että vielä kerran Ilomantsin taistelijat kokoontuvat yhteen vuonna 2004, jolloin tulee 60 vuotta täyteen noista torjuntataisteluista. Perinneyhdistyksen jäsenrekisterissä oli vielä vuoden alussa 304 veteraania. Pelkästään viime vuonna heitä poistui riveistä 115 henkilöä. Niinpä tämän perinteen vaaliminen vaatii säilyäkseen uusia voimia ja tietysti mieluiten Pohjois-Karjalasta. Tehtävien vaihto voisi olla juuri vuonna 2004, jolloin vietetään taistelujen 60-vuotismuistojuhlaa.

Näkemistä riittää

Ilomantsin sotahistoriallisen työryhmän puheenjohtaja Kaarlo Nygrén sanoi, että taistelupaikkojen entisöinti jatkuu myös tänä kesänä ja rintaman verkkosivuja täydennetään jatkuvasti. Näkemistä riittääkin halukkaille, jotka ovat kiinnostuneita vierailemaan Ilomantsissa. Tämä on harvinaista aluetta jo siksi, että niin paljon tapahtumapaikkoja on jäänyt rajan tälle puolelle. Lisätietoa löytyy mm. osoitteesta www.joensuu.fi/mekri/sotahistoria/index.htm

Teksti ja kuva: VM

Kuva: Everstiluutnantti evp Antti Juutilainen kertomassa Venttiprikaatin vaiheista.

Kuva: ILOMANTSI - LOPULTAKIN VOITTO
kirj. Everstiluutnantti evp Antti Juutilainen